Bine v-am regasit. Cred ca este timpul acum sa va povestesc cate putin despre cum a decurs prima saptamana de scoala.

Am inceput chiar pe 2 ianuarie. Ne-am prezentat marti la ora 8:30  unde am fost intampinati de Chef Valerie si de Chef Olivier.

Trebuie sa va spun ca La Maison Lenotre lucreaza 365 de zile pe an, fabrica nu este inchisa niciodata, ea produce sau pregateste produse in fiecare zi din an. Asadar, ca sa revenim, in prima zi ne-am adunat cu totii in sala de prezentare aflata la parterul scolii. Toti insemnand 14 viitori studenti/elevi, care ulterior vom fi fost impartiti in 2 grupe.

Chef-ii ne-au povestit pe larg despre scoala, care sunt asteptarilor lor de la noi, ce ne ofera ei si care sunt conditiile de lucru in cadrul cursurilor. Apoi fiecare dintre noi a spus cateva cuvinte despre el, care sunt motivele pentru ca s-a decis sa se inscrie la cursuri si ce isi doreste sa faca dupa absolvire.

A urmat apoi ziua a 2-a in care fiecare dintre noi si-a luat in primire uniforma si trusa de instrumente pusa la dispozitie de scoala.

Uniforma este forma din tunica cu insemnele Ecole Lenotre, pantaloni de lucru de culoare neagra si o pereche de papuci de lucru.

Joi dimineata am avut un curs de igiena, in care ni s-a explicat importanta acesteia in domeniul alimentar.

De asemenea ni s-a povestit si despre importanta din ce in ce mai crescuta a factorilor alergeni. Este un subiect din ce in ce mai prezent la nivel european si unul de care trebuie sa tinem cont cu deplina seriozitate pentru sanatatea celor care vor gusta produsele realizate in decursul carierei noastre.

Apoi, in dupa-amiaza zilei de joi, dupa deja traditionala masa de pranz in cadrul cantinei scolii, am luat prima data contact cu produsele de cofetarie patiserie in cadrul Scolii Lenotre.

Asezati cate 2 la fiecare masa de lucru am avut de facut fiecare dintre noi cate un Pate a choux si un Gateaux a weekend.

Prima data Chefii ne-au aratat cum se face, ne-au explicat ce avem de facut, iar apoi fiecare la locul lui a trebuit sa repete ceea ce Chefii au facut inaintea noastra.

Iata ce a iesit la prima mana:)

Gateaux a weekend

Pate a choux

A urmat apoi ziua de vineri, care a debutat foarte foarte devreme, la ora 3:30 dimineata:)

Scoala a organizat pentru noi o vizita la celebra piata de la Rungis cea mai mare piata alimentara din lume. Cateva date pe scurt, in fiecare zi in piata lucreaza 13000 de oameni, tranziteaza 25000 de masini, din care 3000 doar tir-uri, iar suprafata pe care se intinde piata este de 232 de hectare.

Aveti atasate mai multe poze din piata. Cele mai impresionante raioane sunt cele de peste, carne si branza. Din pacate pentru zona de peste am ajuns putin cam tarziu, ghidul ne-a spus ca activitatea acolo incepe la ora 1 dimineata si se termina pe la 4. Am mai prins si noi cate ceva din final:)

Desi Franta are iesire la mare, aproape tot pestele care se vinde aici nu este pescuit in apele teritoriale ale Frantei, intrucat autoritatile interzic acest lucru pentru conservarea ecosistemului. Ei au voie sa pescuiasca doar 60 de tone de peste pe an, ceea ce este nesemnificativ fata de cantitatile care se comercializeaza aici.

Ghidul ne-a spus ca aici nu se vand pesti foarte mari, ex ton ca in piata de peste din Tokyo, cei mai mari pesti vanduti aici fiind undeva in jur de 20-30 de kg. Am vazut cantitati destul de mari de somon, acesta are 2 furnizori Suedia sau Norvegia. Indiferent de zona de provenienta cea mai mare cantitate vanduta o reprezinta somnul de acvacultura.

Raionul de peste

Creveti

Cei care lucreaza in piata isi serveau cafeaua si micul dejun la ora 6 dimineata

Iepure

Inimi de vita

Aici avem un produs specific francezilor, limba de vita impachetata in fata de vita. Ei fac o ciorba din asta care se pare ca este o specialitate frantuzeasca

Ciuperci mov

Burta de vita. Ghidul ne-a spus ca in Franta sunt peste 200 de feluri de burta de vita si o folosesc tot la ciorba, care este insa diferita de cea care se face in Romania

Dupa ce am terminat vizita la piata am servit micul dejun intr-una din braseriile aflate in incinta complexului si ne-am continuat programul de vizita. A urmat un restaurant cu 3 stele Michelin, Restaurantul Pre Catelan, unde am avut deosebita placere de a il intalni pe Chef Frederic Anton  chiar la el in bucatarie. O sa revin cu un articol special dedicat acestei vizite.

De la Restantantul Pre Catelan am plecat apoi catre magazinul Lenotre de pe strada Victor Hugo. Acesta este cel mai mare magazin Lenotre, vinde produse de patiserie, cofetarie, bombonerie, gelaterie cat si gastronomie. Fiecare a fost liber sa admire atmosfera acestui magazin care seamana mai mult cu un magazin de bijuterii decat cu o cofetarie. Fiecare produs este pus foarte bine in valoare, personalul este deosebit de bine pregatit si isi face treaba cu profesionalism. Din pacate in interior fotografiile sunt interzise si nu pot impartasi nicio poza cu voi, insa sunt sigur ca atunci cand veti ajunge la Paris veti face o vizita acestui magazin si nu o sa va para rau. Magazinul Lenotre se afla la mai putin de 10 minute de mers pe jos fata de Arcul de Triumf.

Am plecat de aici pana pe Senna, acolo unde Lenotre detine o scoala de gastronomie, situata chiar pe unul dintre celebrele vase Pariziene. Este o scoala de gastronomie pentru amatori, un loc unde se fac cursuri saptamanale si unde fiecare isi poate descoperi sau desavarsi talentul de Chef.

Cand am fost noi se pregatea ceva cu scoici Saint Jacques si mirosea foarte foarte bine 🙂

O data cu aceasta experienta de pe vas ziua noastra s-a incheiat, undeva in jur de ora 14, si cu asta s-a incheiat si prima saptamana la Ecole Lenotre. A fost o saptamana foarte interesanta, plina de lucruri si informatii noi, insa in mod cert o saptamana usoara comparativ cu ce avea sa urmeze 🙂